Site icon מקומונט לוד

‘גלובס’ מדווח: הפתרון של עיריית לוד לשכונת רמת אשכול – הכפלת ההשקעה בבנייה

שכונת רמת אשכול בלוד, עמדה במוקד המהומות שאירעו בחודש האחרון. לפני פחות משנה, אושרה תכנית תמ”ל 2007 על ידי הוותמ”ל (הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה), שנועדה לטפל בבעיה הקיימת בשכונה, באמצעות התחדשות עירונית רדיקלית.

בחברה הכלכלית של לוד – שאחראית על קידום התוכנית – טוענים כי “לאור המצב בכוונתם להכפיל את ההשקעות במקום ולהאיץ את הקצב”.

עו”ד בן מיוסט, מנכ”ל החברה הכלכלית לוד, אמר לגלובס: “אני חושב שהסיכוי של התוכנית עכשיו לקרות הוא רק גדל. אירועי משבר נתפסים אולי כאובדן, משהו שמוביל למסקנות קיצוניות, אבל, בפרספקטיבה פרקטית זו גם הזדמנות”.

מיוסט מוסיף כי “אם עד לנקודת הזאת חשבנו על תהליך ארוך והדרגתי, ולו גם כדי שאנשים לא יחיו באתר בנייה, אז כעת אנחנו חושבים שאנחנו צריכים להגדיל את המנות של ההתחדשות. אם תכננו להשקיע בשנים הקרובות 100 מיליון שקלים, אז נשקיע 200 מיליון ונאיץ את כל התהליכים. השינוי שנדרש הוא דחוף ביותר”.

שכונת רמת אשכול מוגדרת על ידי עיריית לוד כ”מתחם הליבה” של העיר ושטחה הוא כ-350 דונמים. השכונה היא ערבוב של הרבה שטחי בור, חורבות עתיקות, חאן, בית בד וקבר שייח. יש בה כנסייה חשובה (“גאורגיוס הקדוש קוטל הדרקון”) ומסגד, מתחמי חושות (“פלישות”), וגם לא מעט בתי שיכון בני ארבע קומות מתחילת שנות ה-70 שנמצאים במצב תחזוקתי קשה מאוד.

האוכלוסייה בשכונה, מורכבת מכ-70% ערבים ו-30% יהודים, שביניהם עולים מחבר המדינות, אתיופיה, גרוזיה, ובוכרה.

תוכנית תמ”ל 2007, שקובעת בין היתר איזה מבנים יהרסו ואילו מבנים לא חוקיים יוסדרו, כוללת הגדלה של כמות יחידות הדיור מ-1,200 ל-5,400, ומציעה מבנים בגובה של עד 25 קומות. המנגנון האופרטיבי שהתוכנית מציעה הוא חלוקה ל-14 מתחמי בינוי שיקודמו באופן ניפרד, ללא תלות זה בזה. בנוסף מאושרת הקמת 22,000 מ”ר של שטחי מסחר ועוד 33,000 מ”ר של שטחי משרדים ושרותים.

בתמונה: רחוב טיפוסי בתוכנית בית הקשתות ברמת אשכול.קרדיט דרמן ורבקל אדריכלות

אביטל בלונדר, מנכ”לית עמותת ג’ינדאס להתחדשות עירונית בלוד, מקדמת ב-8 השנים האחרונות ברמת אשכול יוזמות לשותפות רב מגזרית, הכוללת שילוב בין המדינה, הרשות המקומית, החברה האזרחית, פילנתרופיה והמגזר העסקי. “אחד הדברים שמשפיעים על הצלחת תוכנית היא אם אנשים מרגישים שיש להם סיכויים להשתלב. התשובה היא להמשיך להשקיע. נדל”ן זה ראייה לטווח ארוך. אני חושבת שייקח שנים לתקן את הנזק שנעשה פה, אבל השוק שוכח יותר מהר מאנשים”.

ראש העיר, עו”ד יאיר רביבו: “אנחנו ממשיכים לקדם ולפתח את העיר בכל הכוח. לצד ההתמודדות עם האתגרים הרבים, אנחנו ממשיכים בשיתופי פעולה, בהובלה של פרויקטי בנייה חדשים, בהקמת רובעים, בפיתוח אזור התעסוקה מהגדולים בארץ וכמובן בהבאת עסקים חדשים לעיר. לוד בדרך להפוך למרכז המגורים, התעסוקה והתחבורה הראשי בלב ישראל. נאחל לכולנו שנה טובה, שנת בריאות והצלחה”.