ההיסטוריה היהודית מאתגרת כל מי שמנסה למצוא מידע על המקורות של משפחתו לשם כתיבת הסיפור המשפחתי אבל גם לכל מי שמנסה לאתר ירושות ונכסים של משפחתו לאורך הדורות. בתחום זה האתגר הוא כפול לכל משרד חקירות: גם למצוא יורשים וגם למצוא נכסים ממש. יש כמה דרכים שמומלצות למטרת איתור ירושה או יורשים והן מתאימות לכל מי שיודע שחייבת להיות ירושה כזאת והוא רק צריך להגיע אליה. רוב הדרכים הן יצירתיות ויכולות להיות בעזרת משרד חקירות או בכוחות עצמכם בלבד.
איך מוצאים ירושה?
- רישום בפנקסי הקהילה היהודית – למרבה המזל, רוב הקהילות היהודיות היו מסודרות מבחינת רישום פנקסי קהילה בעיקר למטרות נישואין וגירושין. הפנקסים והרישומים קיימים בהנהלת כל קהילה כזאת ברחבי העולם האשכנזי והספרדי, התימני ועוד. כדי לאתר את הזיקה שלכם למורישי עיזבון אתם יכולים להיעזר בזה ולגבות בעזרת מסמכים רשמיים של משרדי הפנים בישראל ובאותן מדינות כדי להוכיח זאת. מכאן קלה הדרך לחפש רישומי נכסים ופיננסים בהתבסס על הוכחות אלה.
- מדיה חברתית – קבוצות שונות בפייסבוק שמו להן למטרה לעזור לאנשים שמחפשים חידוש קשר עם משפחה וחברים. אחת התוצאות היא איתור ירושה שמחכה לכם משום שלא ידעתם איפה והאם אתם קיימים. אפשר גם לחפש לבד לפי שמות שאתם יודעים ואז לשלוח מסר לאותם אנשים.
- בדיקת רישום גופים רשמיים – אם אתם חושדים שיש נכסים ויש ירושה שמגיעה לכם, אפשר להגיש בקשות לכל גוף כזה, מבנקים וחברות ביטוח וקרנות פנסיה ועד מנהל מקרקעי ישראל. כמובן ששם תצטרכו גם להציג צו ירושה שקיבלתם כחוק.
- רשם הצוואות – אם יש צוואה על שם מישהו שאתם חושדים שיש לו עניין להוריש לכם אתם יכולים לפנות ולהגיש התנגדות כדי לגלות את הצוואה כולה.
- הדרך היצירתית מכולן היא לחפש במאגרים גנטיים מיוחדים שלפיהם מוצאים קרובי משפחה. כמור, יש לא מעט מקרים בעם היהודי שיכולים לגלות לפיהם ירושה. מגלים מיהם הקרובים שלכם אם אכן יש לכם מזל וגם הם נרשמו לשירות כזה של מיפוי גנטי, ואז לבדוק מה מגיע לכם לרשת כאשר חשבו שאין פלג כזה במשפחה.