Site icon מקומונט לוד

צפו: העתיד של לוד? הוא כבר כאן מעבר לפינה

“מהפכה בעיר העתיקה בלוד” – כך פתח העיתון “כלכליסט” את כתבתה של שלומית צור, הסוקרת את תוכנית ההתחדשות העירונית שקידמה עיריית לוד, אשר זכתה לאישור הוותמ”ל: בנייני רכבת בסביבת העיר העתיקה ייהרסו לטובת בניינים בני 25-10 קומות * ראש העיר עו”ד יאיר רביבו: “התכנית תשדרג את העיר העתיקה שלנו. נעשה שילוב חזיתות פעילות ומרחב בטוח, פעיל ושוקק כדי לייצר בינוי לפני פינוי על בסיס היתכנות כלכלית מובטחת”

העיר העתיקה בלוד בדרך למהפך: הוותמ”ל (הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור) אישרה תוכנית התחדשות עירונית לאזור ודחתה את ההתנגדויות.

התוכנית שקודמה על ידי העירייה, באמצעות דרמן־ורבקל אדריכלים ומתכנני ערים, מתפרסת על 343 דונם, שכוללים 1,191 דירות ו־200 חנויות במצב תחזוקתי ירוד. חלק מהדירות מצויות בשכונת רמת אשכול, המאופיינת בבנייני רכבת של עד ארבע קומות.

הדירות הישנות ייהרסו, ובמקומן יוקמו 5,274 דירות חדשות בבניינים בני 25-10 קומות עם חזית מסחרית, 1,055 מתוכן דירות קטנות. בקרבת העיר העתיקה יוקמו הבניינים הנמוכים, והבניינים הגבוהים יוקמו רחוק יותר. בנוסף יוקמו 40 אלף מ”ר שטחי תעסוקה, מסחר ומלונאות ו־58 דונם יוקצו לשטחי ציבור. בתחום התוכנית מצויים גם שרידים היסטוריים ומבנים לשימור שיטופלו על ידי עיריית לוד.

סרטון התדמית שפרסמה עיריית לוד הנוגע לתכניות הפיתוח העתידיות של העיר ואזורי התעסוקה שלה:

התוכנית מגדירה 13 מתחמים שכל אחד מהם יכול לקבל היתר בנייה באופן עצמאי, ללא תלות במתחם אחר. התמורה שתינתן לבעלי דירות מגורים במתחם תעמוד על 12 מ”ר תוספת, עם אפשרות להתגמש במתחמים פחות רווחיים.

לדברי מתכננת הוותמ”ל דקלה פרסיקו: “במתחמים לא כלכליים יינתנו שטחים במגרשי השלמה בתוכניות אחרות של המדינה, ותמ”ל ניר־צבי והשכונה החדשה בבן שמן. בנוגע לתמורה לדיירים, התוכנית כוללת שטחי מסחר ותעסוקה נרחבים, כך שבעל דירה בתוכנית יקבל דירת מגורים חדשה וזכויות נוספות בשטחי תעסוקה, אותן יוכל להעביר ליזמים הבונים את שטחי התעסוקה תמורת כסף”.

האזור הוכרז כמתחם מועדף לדיור בקבינט הדיור ביולי 2018, והתוכנית הופקדה להתנגדויות הציבור ביולי האחרון. התוכנית גובלת מצפון ברחוב החלוץ, מדרום וממזרח ברחוב פרימן־החשמונאים וממערב רחוב הרצוג והמשכו בשדרות צה”ל. “שטח התוכנית מצוי בסביבות העיר ההיסטורית לוד, ששכנה במקום במשך אלפי שנים ושמרה על רצף התיישבותי מהקדומים בעולם”, צוין בתב”ע.

מימין: מתכננת הוותמל דקלה פרסיקו וראש עיריית לוד יאיר רביבו. ליווי והקשבה. צילומים: אלכס קולומויסקי, ענר גרין (באדיבות עיריית לוד)

במסגרת אישור התוכנית הוכן נספח חברתי, על ידי חברת מבואה, המינהלת העירונית להתחדשות, שם הוסבר כי 70% מאוכלוסיית העיר העתיקה ושכונת רמת אשכול הם מהאוכלוסייה הערבית ו־30% הם יהודים. אחת הסוגיות שנדונו הייתה חששה של האוכלוסייה הערבית כי התוכנית תדחק אותה מהמקום: “בכנסי ההסברה הובהר שהפרויקט מקודם בדיוק כפי שמקודמים פרויקטים אחרים בעיר, והמינהלת העירונית אינה כפופה לגוף פוליטי כזה או אחר. הובהר גם כי כל תושב יקבל את הדירה החדשה ללא קשר למוצאו. עם זאת הודגש כי בסופו של יום השוק החופשי יקבע, ואין למינהלת יכולת להשפיע, מי יקנה בפועל את הדירות החדשות שישווקו על ידי היזמים”.

מהוותמ”ל נמסר: “תהליך העבודה לווה על ידי עיריית לוד והמינהלת להתחדשות עירונית של העירייה. בתכנון בוצעה עבודה חברתית מגוונת, כולל כנסים לשיתוף ציבור, עזרה בבחירת נציגויות לדיירים ומינוי צוות עובדים ייעודי בשכונה, להקשבה וטיפול בבעיות וצרכים שצצו בתהליך, תוך ניסיון להטמיע אותם בפרוגרמה ובתכנון”.

שכונת רמת אשכול בלוד. עומדת בפני שדרוג משמעותי. צילום: אבי מועלם (באדיבות עיריית לוד)

ראש העיר לוד, עו”ד יאיר רביבו: “העיר העתיקה בלוד נחשבת לעתיקה בעולם, ולאחר 5 שנים של דיונים והכנות, אושרה השבוע תכנית אדירה שתשדרג את העיר העתיקה שלנו, תוך כדי שימור עוגני התיירות ההיסטוריים ותחשוף אותם לעולם, 5 דקות מנתב”ג. התוכנית הייחודית כוללת צפיפות עירונית לצד עירוב שימושים והנגשת התחבורה הציבורית. התכנון נוגע בכל תרחישי הביניים, מחניונים ועד מבני ציבור. נעשה שילוב חזיתות פעילות ומרחב בטוח, פעיל ושוקק כדי לייצר בינוי לפני פינוי על בסיס היתכנות כלכלית מובטחת. בהצלחה בע”ה!”.

את התוכנית הובילה החברה הכלכלית העירונית לוד.