גגות רעפים הם גגות נפוצים בישראל. יש להם שלל יתרונות מבחינה אסתטית וגם מבחינה טכנית: אלה גגות קלים יחסית לגגות העשויים מבטון, עמידים- אם נבנו באופן מקצועי, וגם מספקים בידוד ברמה טובה. בנוסף, ניתן לבצע תיקון גגות רעפים בקלות יחסית כל עוד הדבר נעשה על ידי בעלי מקצוע.
אילו תקלות נפוצות בגגות רעפים?
- הצטברות לכלוך בתעלות הרעפים: כל רעף מוקף בתעלה בה יכול להצטבר לכלוך. הלכלוך חוסם את זרימת המים לכיוון הקרקע דרך המרזב. גם הצטברות לכלוך בפתח המרזב תמנע את מעבר המים.
- רעף שבור או חסר: סדק ברעף אחד יותר, רעף שבור באופן חלקי או רעף חסר יגרמו לחדירת מים לחלקו הפנימי של הרעף או מתחתיו במידה שכל הרעף חסר ולאחר זמן הדבר יתגלה בצורה של רטיבות בתקרה או בקירות. לא רק בלאי יכול לגרום לשבירה של רעפים. רעפים יכולים להתנתק בעקבות נזקי טבע שמתרחשים בחורף בעיקר או בעקבות נזק שגרם בעל מקצוע שעבד על הגג כמו מתקין דודי שמש.
- בעיות איטום: קיימות בעיקר בגגות חדשים יחסית, כאשר ההתקנה נעשתה באופן לקוי.
למה בחורף?
ממש כמו ברכב, גם בגג רעפים ישנם הטיפולים השגרתיים אותם מבצעים כהקדמת תרופה למכה (או לטסט) ואותם מומלץ לבצע בקיץ, וישנם תיקונים שנעשים רק כאשר מתגלה תקלה בעקבות נזק שקורה תוך כדי תנועה. רעף שנשבר כתוצאה מרוחות, ברד או גשם חזק, היא תקלה שלא ניתן יהיה למנוע בטיפול השגרתי כך שיהיה צורך בתיקון בחורף. עקבו אחר התחזית ומצאו רצף של ימים ללא גשם (וניתן למצוא בארץ לא מעט כאלה) והזמינו את בעל המקצוע שיבצע תיקון וגם יבדוק את מצב תעלות הרעפים ופתח המרזב כעת, לאחר שהספיק להצטבר לכלוך נוסף כתוצאה מהרוחות הגשמים.
האם ניתן לתקן לבד?
גם אם יש לכם חוש טכני וגישה לנושא, אל תבצעו תיקוני רעפים לבד. מדי שנה ניתן לשמוע על אסונות שקרו כתוצאה מטיפוס ושהיה לא זהירים על גג רעפים. רק בעל מקצוע שהוכשר וקיבל רישיון לעבודה בגובה מוסמך לעשות זאת וחשוב שלא יעשה זאת ביום גשום או לאחר גשם, ימים בהם הגג חלק מאוד.
לסיכום, תיקון גגות רעפים בהחלט אפשרי גם בחורף, אך חשוב שהעבודה תתבצע על ידי גגן מומלץ.