הרגע שבו מגיח התינוק לאוויר העולם, אחרי תשעה חודשים של ציפייה, הוא רגע מרגש במיוחד. לעומת זאת, כשמתרחשת במהלך הלידה רשלנות רפואית, התוצאה עלולה להיות נזק חמור מאוד – גם ליילוד, גם לאם ובעצם למשפחה כולה. מאחר שהפגיעה היא גם במישור הכלכלי, כדאי לברר היתכנות להגשת תביעת רשלנות רפואית, כמובן בעזרת עו”ד מומחה לתחום זה.
המקרים הנפוצים של רשלנות רפואית בזמן לידה
רשלנות רפואית בלידה עלולה לבוא לידי ביטוי בדרכים רבות: היערכות לקויה למרות שמדובר בלידה בסיכון גבוה, היעדר נוכחות של רופא מומחה בלידת מלקחיים, ביצוע מרושל של לידה שנוצר בה מצב של פרע כתפיים (וכתוצאה מכך שבירת עצם הבריח של התינוק ו/או נזקים נוירולוגיים משמעותיים), רשלנות רפואית בניתוח קיסרי או לידת ואקום, אי ביצוע ניתוח קיסרי כשנדרש כזה (למשל אם העובר שוקל למעלה מ-4 ק”ג והכתפיים שלו רחבות מאוד) ועוד.
מבחן הרופא הסביר
חשוב להדגיש כי לא כל טעות במהלך הוצאת התינוק מהרחם היא אכן רשלנות רפואית בלידה. המבחן שבו נעזר בית המשפט כדי לקבוע אם מדובר בטעות בלתי נמנעת או ברשלנות הוא מבחן הרופא הסביר – אם רופא אחר היה מתנהל באותה דרך שבה התנהל הצוות הרפואי במהלך הלידה, זו אינה רשלנות רפואית. לעומת זאת אם רופא סביר היה בוחר לבצע פעולות אחרות, או לא לבצע פעולות מסוימות, קרוב לוודאי שבית המשפט יפסוק כי התרחשה רשלנות.
על-מנת להוכיח כי רופא סביר היה מתנהל באופן שונה, עורך הדין שהגיש את התביעה יצרף לה חוות דעת של מומחה בתחום. חוות הדעת תתייחס גם להשפעה הישירה של הרשלנות על מצבו של היילוד ומצבה של האם, ולקשר בין הנזקים שנגרמו לרשלנות של הצוות.
כיצד מחושב גובה הפיצוי במקרים של רשלנות רפואית בהריון ובלידה?
הרגישות הרבה של כל לידה, וההשפעה העצומה של רשלנות רפואית על חיי התינוק וחיי המשפחה, גורמות לכך שהסכומים הנפסקים (כשהתביעה מתגלה כמוצדקת) גבוהים מאוד. הסכום שקובע בית המשפט מורכב משני חלקים – פיצוי ממוני עבור נזקים שניתן לכמת (למשל הוצאות רפואיות, קבלת עזרת צד ג’ בטיפול בתינוק הפגוע, אובדן שכר של ההורים) ופיצוי לא ממוני (בגין סבל וכאב). באופן טבעי ישנה חשיבות גם לאיכות הייצוג המשפטי, ולכן חשוב לבחור עו”ד רשלנות רפואית עם ניסיון רלוונטי רב. עו”ד ניסן מנו הוא מומחה לנזיקין ולרשלנות רפואית, לרבות בלידה, והשירות שהוא מספק מתאפיין במחויבות מרבית, שקיפות מלאה ויושרה מוחלטת.