מעוניינים לדעת מהי צניחת רחם? ממה היא נגרמת ומהם התסמינים שלה? האם יש טיפול יעיל לבעיה? האם צריך לחשוש מסיבוכים או לחשוש מצניחת רחם חוזרת אחרי הטיפול? ובכן, מצב צניחת הרחם, באנגלית Uterine Prolapse, משקף מקרים בהם הרחם יורד לתוך חלל הנרתיק. במקרים מסוימים וחמורים של התופעה, הרחם עלול לבלוט מחוץ לנרתיק.
הבעיה נגרמת לרוב עקב היחלשות והתארכות רצועות התמיכה שתפקידן לקבע את הרחם לדפנות האגן, רצועות התמיכה נקראות בעגה המקצועית לידמנטים. חשוב לדעת כי התופעה אינה נגרמת ביום אחד, למעשה זהו תהליך ממושך ורב שנים, אך צניחת הרחם צוברת תאוצה לאחר הפסקת המחזור החודשי (וסת). הבעיה עלולה להתרחש גם כתוצאה מלידה טראומטית, ירידה בהפרשת הורמון האסורוגן בגיל המעבר ובגלל נטייה גנטית.
הסיבות העיקריות לצניחת רחם
הגורמים העיקריים לצניחת רחם הם:
- נטייה גנטית – חלק מהנשים נמצאות בקבוצת סיכון לצניחת רחם עקב נטייה גנטית הגורמת לחולשה מולדת של רקמות החיבור בגוף. בגלל מוטציות בגנים התורשתיים שאחראים על ייצור קולגן ואלסטין הנשים בעלות הנטייה הגנטית נמצאות בסיכון רב להיחלשות הרצועות התומכות של הרחם.
- שינויים לאחר גיל המעבר – לאחר גיל המעבר חלה ירידה משמעותית בהפרשה הטבעית של הורמון האסטרוגן, כתוצאה מכך רקמת החיבור בגוף נחלשת ונשים עלולות לסבול מתופעת צניחת הרחם.
- לידה טראומטית – עקב לידה טראומטית הרצועות התומכות ברחם עלולות להיחלש ולכן הרחם צונח מטה. נשים העוברות לידת מלקחיים או לידה בעזרת מכשיר ואקום נמצאות בקבוצת סיכון לתופעת צניחת הרחם, כמו כן אם האישה נושאת עובר גדול במיוחד או כאשר שלב הלחיצות בלידה ארוך מהרגיל, הסיכון לצניחת רחם גבוה יותר באופן משמעותי.
מהם התסמינים של צניחת רחם?
ראוי לציין כי צניחת רחם עלולה להופיע בכמה דרגות חומרה – קלה, בינונית או קשה. אם האישה סובלת מצניחת רחם בדרגה קלה גם התסמינים יהיו קלים, אך כאשר צניחת הרחם מופיעה בדרגה בינונית או קשה התסמינים יהיו בהתאם. התסמינים העיקריים של הבעיה הם:
- רקמה בולטת מחוץ לפתח הנרתיק.
- כאבים ותחושת אי נוחות באזור הנרתיק.
- תחושה של מלאות באזור הנרתיק.
- קשיים במתן שתן.
- קושי ביציאות.
- קשיים בקיום יחסי מין.
כדאי לדעת כי על פי הסטטיסטיקה, קרוב ל-16% הנשים שחצו את גיל 40 מדווחות על צניחה של איברי האגן, לרבות הרחם ושלפוחית השתן. התופעה נחשבת למצב כרוני וקבוע, אך בעזרת טיפול מקצועי מתאים ניתן למנוע פגיעה באיכות חייה של המטופלת. יש לעבור אבחון מקצועי באמצעות בדיקה גניקולוגית יחסית פשוטה.
טיפול בבעיה
אם המטופלת סובלת מצניחת רחם בדרגה קלה לרוב אין צורך בטיפול, אך בדרגות של צניחת רחם בינונית או קשה חשוב לעבור טיפול אחרת התסמינים עלולים להפריע בחיי היום יום ולגרום לסבל ולאי נוחות. הטיפול מתחיל בשינוי באורח החיים, ובהתאם לצורך מחדירים תומך נרתיק. כמו כן, יש אפשרות לעבור ניתוח לתיקון הצניחה, בדרך כלל בעזרת סיב אופטי (הגישה הלפרוסקופית).