לאחרונה התפרסם כי מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר לשימוש את התרופה הראשונה בעולם לטיפול במחלת האלצהיימר הסופנית. מדובר בחדשות של ממש עבור הלוקים במחלה בישראל, כ-100,000 איש. אגב, לא כולם קשישים . אך גם תרופה חדשה זו לא תוכל לרפא את בעיית המודעות לזכויות. חולי אלצהיימר רבים עשויים להיות זכאים לעזרה מהמדינה, אך במקרים רבים בני משפחותיהם ובאי כוחם אינם מודעים להן, או שאינם מצליחים להתמודד עם הבירוקרטיה העומדת בינם לבין אותן זכויות.
“מחלת האלצהיימר מוכרת כבר למעלה מ-100 שנים, אך היא הפכה להיות מגפה של ממש רק בעשרות השנים האחרונות, עם התגברות תופעת הבדידות, ובמיוחד בדידות של קשישים,” אמרו מומחי ‘זכותי’, חברה המתמחה במיצוי זכויות רפואיות. “הוכח מחקרית שקשישים פעילים, המוקפים במשפחה וחברים, פחות נוטים למחלה זו מאשר הקשישים הבודדים שאינם פעילים.”
אז למה בעצם עשויים להיות זכאים חולי אלצהיימר? וכיצד ניתן למצות את אותן זכויות? צללנו לעומק העניין, יחד עם המומחים של ‘זכותי’.
מה ניתן לקבל מהמדינה
ראשית כל, חולי אלצהיימר עשויים להיות זכאים לפטור ממס הכנסה. התנאי לכך הוא שהחולה מוגדר כבעל לפחות 90% נכות במצטבר (כלומר, לא רק מאלצהיימר). יתרה מכך, במקרה שהחולה סובל מסיבוכים רפואיים נוספים, גם בן\בת הזוג שלו או ילדיו (כל עוד הם בחזקתו) עשויים להיות זכאים לנקודות זיכוי ממס גם הם.
משרד הבריאות, משרד הרווחה והרשויות המקומיות מעניקות סיוע משמעותי נוסף לחולי אלצהיימר: לאחר בדיקת המצב הכלכלי של החולה ובני ביתו, יוחלט אם הוא יהא זכאי לאשפוז כחולה סיעודי או תשוש נפש והזכאות תינתן לו בהתאם ועל ידי הגוף המתאים.
“באם נמצא המבוטח לפני גיל הפרישה, הוא עשוי להיות זכאי לקצבת נכות,” הוסיפו המומחים. “התנאי לכך הוא שכושר השתכרותו ירד בלפחות 50%. אם החולה היה עקר או עקרת בית, קצבת נכות הינה אופציה במקרה שחולה איבד את יכולתו לבצע את מטלות הבית כבעבר. מן הצד השני, זכות אפשרית לחולי אלצהיימר שהם מעבר לגיל הפרישה היא קצבת סיעוד. במסגרתה, ניתן לקבל מביטוח לאומי טיפול סיעודי או אספקת שירותים נוספים, כגון: מרכז יום לקשיש, שירותי קיפול כביסה וכיוצא באלה.”
חולי המחלה הסופנית עשויים גם להיות זכאים לליווי ותמיכה נפשית מעמותת ‘עזר מציון’, העוסקת בסיוע פרא-רפואי לאנשים חולים ובעלי מוגבלויות שונות.
ההליכים הבירוקרטיים
כל אחת מהזכאויות הגדולות שצוינו (פטור ממס, קצבת נכות וקצבת סיעוד) תתקבלנה רק לאחר ביצוע ההליכים הרלוונטיים אל מול הגופים הממשלתיים. מה ההליכים הללו כוללים?
בכדי לקבל פטור ממס יש לפנות לוועדה הרפואית של מס הכנסה, שמתקיימת במוסד לביטוח לאומי. באם אושרה בביטוח לאומי הבקשה לפטור, על המבקש (או באי כוחו), לבקש את פרוטוקול הוועדה. יש לצרף את הפרוטוקול לטופס הבקשה לפטור ממס (טופס 1516). כמו כן, יש לצרף לבקשה תלוש שכר אחרון (אם ישנו). ניתן להגיש את הבקשה ע”י עריכת תיאום מס, שליחת המסמכים בדואר לפקיד השומה, או הגעה לפקיד השומה עם המסמכים הרלוונטיים.
על מנת להשיג קצבת נכות (ב.ל. 7801), ראשית יש להגיש לביטוח הלאומי תביעה לקצבת נכות כללית, בצירוף המסמכים הנדרשים המצוינים בטופס. במקרים מסוימים, קביעת הנכות תיעשה רק באמצעות המסמכים המצורפים. במקרים אחרים, יישלח לתובע זימון לוועדה רפואית. בסיום הבדיקות תישלח לתובעים ההחלטה בדבר הנכות, בצירוף דוח הוועדה הרפואית.
עבור קשישים חולי אלצהיימר המעוניינים בקצבת סיעוד, יש להגיש את טופס ב.ל. 2600. יש לצרף לטופס הבקשה הצהרת מידע רפואי חתום ע”י רופא, אישורים לגבי הכנסות ב-3 חודשים האחרונים, כתב ויתור על סודיות רפואית, ואבחון של גריאטר או פסיכוגריאטר (לסובלים מירידה בביצועים הקוגניטיביים). כמו כן, מבוטח שאושפז בשלושת החודשים הקודמים לבקשה יצרף דו”ח סיכום אשפוז.
כפי שניתן לראות, מדובר בהליך מורכב ביותר. עם זאת, חברות המתמחות במיצוי זכויות רפואיות כמו ‘זכותי’ בהחלט עשויות לסייע ולהקל על התהליך באופן משמעותי.
נאבקים על זכויות החולים
אלצהיימר היא מחלה נפוצה מאוד בישראל, אך רבים מהמבוטחים שעשויים להיות זכאים לעזרה מהמדינה בגלל אותה מחלה מקבלים רק חלק מזכויותיהם הפוטנציאליות, או לא מקבלים אותן כלל. “אנשים חולים רבים, ואף בני משפחותיהם הצעירים מהם, מתקשים להתמודד עם הבירוקרטיה שנדרש לעמוד בה על מנת שהאדם חולה האלצהיימר יקבל את המגיע לו,” סיכמו המומחים מטעם ‘זכותי‘. “זה לא מתקבל על הדעת שאדם הסובל ממחלה זו יישאר ללא סיוע מהמדינה. אנחנו ב’זכותי’, חברה שכבר מעל 18 שנים מסייעת למבוטחים להשיג את המגיע להם, עומדת גם לצד חולי מחלת האלצהיימר.”