זהו זמן קריטי לטפל בהשמנה. רק בארצות הברית עצמה השמנה הוגדרה כמשבר בריאותי שמשפיע על 100 מיליון איש – מתוכם 30 מיליון חולים בנוסף גם בסוכרת סוג 2. אפילו בישראל אחד מתוך ארבעה באוכלוסייה הבוגרת סובל מהשמנה. ההשפעות הבריאותיות של השמנה יכולות להיות הרות אסון, וכיום ידועות 57 מחלות נלוות, רובן קשות, המקושרות ישירות להשמנה.
אז כששואלים מדוע יש צורך לטפל תרופתית בהשמנה – התשובה היא כי אפילו לירידה של 5% במשקל הגוף, יש השפעות קליניות משמעותיות על הבריאות. וזאת בדיוק הסיבה שבגללה פותחו תרופות להרזיה מתוחכמות כגון סקסנדה, אשר פועלות על אותם מנגנונים בגוף שגרמו מלכתחילה ליציאתו מאיזון ולעלייה במשקל – כל הפרטים על כך במאמר שלפניכם.
בהשמנה צריך לטפל כפי שמטפלים במחלות כרוניות אחרות
השמנת יתר היא מחלה כרונית, וכיום כל המומחים מסכימים כי צריך לטפל בה תרופתית, ממש כפי שמטפלים תרופתית במחלות הכרוניות הנלוות לה, כגון יתר שומנים בדם (כולסטרול וטריגלצרידים) או לחץ דם גבוה. הטיפול באמצעות תרופות להרזיה חשוב מהרבה סיבות, אחת מהן היא ההשפעה המובהקת על הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם ומחלות מטאבוליות. מחקרים קליניים כבר הוכיחו, כי מספיקה ירידה של 5% או יותר במשקל כדי ליצור השפעה משמעותית על גורמי סיכון אלו.
סאקסנדה היא תרופת מרשם שפותחה בדיוק למטרה זו, והיא יכולה לסייע למטופלים להשיג את משקל היעד שלהם ולהפחית גורמי סיכון למחלות קרדיו-מטבוליות.
מהן ההתוויות המאושרות של סאקסנדה?
סאקסנדה היא תרופה מהקטגוריה של תרופות להרזיה, המיועדת להזרקה תת עורית פשוטה, באמצעות מזרק עט. היא מותווית לנטילה כחלק מתכנית לירידה במשקל באמצעות דיאטה מופחתת קלוריות ועלייה בפעילות הגופנית, על ידי אנשים מעל גיל 18 עם מדד מסת גוף (BMI) 30 ומעלה (השמנת יתר), או 27 ומעלה (עודף משקל), כשקיימת בנוסף לפחות מחלה אחת נלווית, כגון עודף שומנים בדם, סוכרת סוג 2 או לחץ דם גבוה.
כיצד התרופה תורמת לירידה במשקל?
מכיוון שהשמנה מושפעת מחוסר איזון בתהליכים הורמונליים בגוף, ניתן לטפל בה באמצעות תרופות להרזיה שמשפיעות ומאזנות מחדש בדיוק את אותם מסלולים הורמונליים.
הבנה זו הובילה לפיתוח סאקסנדה – שדומה במבנה שלה להורמון טבעי המופרש בגוף בשם GLP-1, אשר משפיע על המוח להפחתת התיאבון, וכפועל יוצא – גורם להקטנת צריכת המזון. GLP-1 מופרש בגוף בתגובה לאכילה והוא פועל כמווסת טבעי – פיזיולוגי של התיאבון שלנו. התרופה סאקסנדה דומה להורמון GLP-1 ב- 97%. היא פועלת באזור במוח שנקרא היפותלמוס. שם היא יוצרת אינטראקציה עם תאי עצב ספציפיים המעורבים בוויסות של התיאבון ושל צריכת המזון. כתוצאה מכך, התרופה מפחיתה משמעותית את תחושת הרעב ו מעלה בצורה מובהקת את תחושת השובע לאחר אכילה.
תרופה זו היתה הראשונה שאושרה על ידי ה- FDA כתרופה המחקה את ההורמון GLP-1, והיא ניתנת בזריקה במיוחד במטרה לשפר את הזמינות הביולוגית שלה בגוף. הייחוד שלה לעומת ההורמון הטבעי בגוף, הוא בכך שהיא פעילה בגוף למשך 13 שעות, וההורמון פעיל רק למשך דקות ספורות לאחר אכילה. באופן זה היא תורמת לתחושת שובע לאורך זמן במשך היום.
לסאקסנדה יש הוכחות קליניות רבות ליעילותה
- הוכחה מחקרית כתורמת לשימור תוצאות הירידה במשקל – במחקר שארך 3 שנים, למעלה מ- 50% ממטופלי סאקסנדה השיגו ירידה משמעותית במשקל לאחר שנה, ושמרו על כך לאורך כל 3 השנים.
- אצל חולים בהשמנה, הירידה במשקל בעצמה גורמת לשינויים בהורמוני התיאבון ובכך היא מגבירה רעב את הרצון לאכול – במחקר קליני מבוקר, המטופלים המשיכו להוריד בעקביות במשקל, כשהם שילבו את סאקסנדה עם דיאטה ופעילות גופנית.
- מעלה את ממוצע הירידה במשקל – במחקר בו המשתתפים השיגו ירידה במשקל מדיאטה ופעילות גופנית בלבד, הוספת סאקסנדה גרמה לירידה משמעותית, דו-ספרתית במשקל, של 12.8% בממוצע ממשקל הגוף.
לסיכום, סאקסנדה היא תרופת דור חדש שיעילותה בהפחתת משקל ובשמירה על התוצאות לאורך זמן הוכחה מחקרית. כדי להתחיל טיפול בסאקסנדה נדרש מרשם רופא. ניתן להשיגו בין היתר, במרפאות המתמקדות בטיפול רפואי בהשמנה, שמעבר לטיפול התרופתי מעניקות ליווי של צוות מקצועי רב-תחומי לתמיכה בתהליך ולהצלחת הטיפול.