Site icon מקומונט לוד

שוב מפתיעה: לוד במקום החמישי במדד היציבות הפיננסית, לפני ערים גדולות ועשירות ממנה

עיריית הרצליה ראשונה בדירוג היציבות של העיריות הגדולות, בדומה לשנה שעברה. כך עולה מדירוג הרשויות שערכה חברת המידע העסקי CofaceBdi לשנת 2019. הדירוג משקלל משתנים רבים, בהם ניהול נכון של התקציב, היכולת לגבות תשלומים שוטפים וחובות העבר מהתושבים ומעסקים. ההפתעה הגדולה: לוד, עם דירוג סוציו-אקונומי 4 בלבד, התקדמה עד למקום ה-5 בארץ במדד.

במקום השני מדורגת, בדומה לאשתקד, רמת השרון, במקום השלישי חולון לאחר שעלתה מהמקום החמישי אשתקד. במקום הרביעי נס ציונה, שירדה מהמקום השלישי בדירוג בשנה שעברה. כפר סבא נכנסה השנה לעשירייה הראשונה, לאחר שבשנה שעברה דורגה במקום 12.

הפתעת הדירוג ללא ספק היא עיריית לוד, שזינקה מהמקום השמיני למקום החמישי. לוד היא העירייה היחידה בקרב 20 הרשויות המובילות, שהדירוג הסוציו-אקונומי (חברתי-כלכלי) שלה הוא 4.

שכונת רמת אשכול בלוד. צילום: אביחי טבק

גם השנה עולה כי דירוג סוציו-אקונומי גבוה (שמופק על ידי הלמ”ס) של תושבים בעיר לאו דווקא מעיד על היציבות הפיננסית שלה. תל אביב מדורגת במקום 11, שיפור של שני מקומות לעומת שנה שעברה. ירושלים מדורגת במקום 29, הרעה של שני מקומות. באר שבע שמרה על מקום 21 וחיפה ממשיכה את מגמת השיפור ומדורגת במקום 24. את הקפיצות הגדולות עשו עיריית רחובות שעלתה 11 מקומות, מ-36 ל-25, ועיריית בת ים שעלתה מ-31 ל-22.

הדירוג בוחן גם יחס גבייה לסך גבייה, המדרג את יכולת העיריות והמועצות המקומיות לגבות תשלומים מהתושבים. הרשות היעילה ביותר בגבייה היא מודיעין-מכבים-רעות, ואחריה באר שבע, רעננה, פתח תקווה, קריית מוצקין וכפר סבא.

 

לדברי תהילה ינאי, מנכ”לית משותפת בחברת CofaceBdi, היציבות הפיננסית היא בין השאר נגזרת של ניהול נכון ויעיל, ולכן לראש העיר המכהן השפעה רבה על מיקומה בדירוג. בסוף השנה שעברה נערכו הבחירות לרשויות המקומיות ובערים רבות בוצעו חילופי שלטון.

עם זאת, הדירוג השנה עדיין מתבסס על פעילות ראשי העיר היוצאים, וביצועי מחליפיהם יבואו לידי ביטוי רק בדירוגים של השנים הבאות.