תוכנית ניר צבי נכנסה שוב להליך התכנון המהיר בוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור (הותמ”ל). נזכיר כי לאחר שהתוכנית כבר הוכרזה והחלה להתקדם בותמ”ל, נעשה בה שינוי כדי להוביל להסכמה של לוד, עמק לוד ומושב ניר צבי, וכעת לאחר ההסכמות היא חוזרת שוב לוועדה המיוחדת והוחלט על הפקדתה.
מדובר באחת התוכניות הגדולות המקודמות על ידי עיריית לוד במסגרת הסכם הפיתוח האסטרטגי עליו חתמה לוד עם ממשלת ישראל.
תוכנית “ניר צבי” הממוקמת בהמשך לשכונת גני אביב, משתרעת על פני שטח של כ-1,600 דונם משני עבריו של כביש 200 המתוכנן, וכוללת תמהיל מגורים מגוון הכולל כ-11,500 יחידות דיור חדשות, וכן מבני ציבור לאוכלוסיית האזור, לצד מבנים העונים על צרכים משלימים של העיר, כיכרות עירוניות ובהן שטחי מסחר תעסוקה ומגורים, שטחים פתוחים והרחבת תחנת הרכבת הקיימת.
מיקום הרובע בסמוך לכביש 200 הבין-עירוני ובצמוד לתחנת רכבת גני אביב (המשודרגת כחלק מתוכנית זו). על-מנת ליצור רציפות עירונית בין העיר הקיימת לבין השכונה החדשה, מחדדת התוכנית את אופיו של כביש מספר 200 המתוכנן, כך שיתפקד כדרך העוברת בתוך העיר, שתסייע לקשר בין הרובע החדש לעיר הקיימת, וכדרך המחברת בין כביש מספר 200 לכביש 44 ולעורקי התחבורה של כביש מספר 1 וכביש מספר 40.
התכנון שם דגש על שיפור התחבורה באזור, תוך התייחסות נרחבת לגישה לדרכי התחבורה הציבורית, ביניהם לתחנת הרכבת גני אביב בלוד. כמו כן, התכנון מייעד את אזור התחנה לבנייה רוויה למגורים ולתעסוקה.
מנכ”ל החברה הממשלתית דירה להשכיר, עוזי לוי, מסר כי הקרבה לתחנה והזמינות של תחבורה ציבורית בכביש 200 תועיל לאוכלוסייה המקומית כפוטנציאל חיבור נוח למטרופולין שאינו נסמך על שימוש ברכב פרטי. “בתוכנית ניר צבי הקפדנו על עירוב שימושים, תמהיל עירוני מגוון וחיבור למוקדי התחבורה. על-מנת לחזק את הקהילתיות, נתנו פתרונות באמצעות כלים תכנוניים שונים, בהם תכנון רחובות ומתן דגש על איכות המרחב הציבורי”.
מתכננת הוותמ”ל, דקלה פרסיקו, מסרה: “תוכנית רובע מערב לוד, יחד עם תוכניות אחרות המקודמות בותמ”ל, מאפשרת את פיתוחה של לוד כעיר מרכזית במרחב, יוצרת רובע עירוני איכותי הקשור לעיר ומחזק אותה ומאפשר את התפתחותה, בשילוב עם המרחב הכפרי בסביבתה”.
ראש העיר לוד, עו”ד יאיר רביבו, התייחס להתקדמות התוכנית ואמר כי “התוכנית מתקדמת לאחר משא-ומתן ארוך ומקיף עם מועצה אזורית עמק לוד, אשר כעת תומכת בתוכנית המופקדת. תמיכה זו, כמו גם הפקדת התוכנית, הן אבן-דרך במימוש הסכם-הגג והתוכניות לפיתוח העיר. מדובר בבשורה לצעירים ולתושבי העיר שמבקשים להישאר בעיר ולשפר דיור, וכן לאוכלוסייה חילונית ציונית ממרכז הארץ שתבוא ללוד, תראה את העיר כמקום אטרקטיבי למגורים, עיר בצמיחה מחודשת, עם חינוך איכותי, שפע מקורות תעסוקה, תנופת פיתוח ודיור בר השגה”.