אירועי הרצח בחברה הערבית בסוף השבוע האחרון, העלו לסדר היום את הביקורת כלפי המשטרה והמדינה בטיפול בעבירות נגד אמצעי לחימה במגזר הערבי .
משטרת ישראל: פעילות המשטרה בשנה האחרונה נגד אחזקה, סחר ושימוש באמל”ח, הביאה לתפיסת כמויות נשק חסרות תקדים, בפרט ביישובי המגזר הערבי בישראל ולעלייה ניכרת במעצרים ובהגשת כתבי אישום
ראש העיר, עו”ד יאיר רביבו: אנחנו מחזקים את המשטרה במאבקה נגד הפשיעה וקוראים להגביר את איסוף כלי הנשק הבלתי חוקיים כדי להחזיר את השקט לרחובות הערים
האלימות בחברה הערבית בישראל, שגבתה במוצ”ש ארבעה נרצחים באירועים שונים בלוד וביפיע, גררה פעם נוספת ביקורת על טיפול המשטרה והמדינה בתופעה החמורה.
לפי נתונים שפורסמו בתקשורת, 69 בני אדם נרצחו במגזר הערבי ברחבי ישראל מאז תחילת השנה. בין הנרצחים 55 גברים ו-14 נשים.
עפ”י דו”ח מבקר המדינה שפורסם באוגוסט השנה, שיעור מעורבותם של ערבים ישראלים בעבירות פליליות חמורות עולה על חלקם באוכלוסייה, לעיתים יותר מפי שניים. תופעות הפשיעה הבולטות ביותר בחברה הערבית בישראל הן החזקת אמצעי לחימה בלתי חוקיים וריבוי אירועי ירי וחבלה מסכני חיים. כך למשל, שיעור עבירות הירי בקרב ערבים-ישראלים גבוה פי 17 משיעור אותן עבירות באוכלוסייה היהודית.
מבקר המדינה מפנה את האצבע המאשימה כלפי משטרת ישראל, אשר לא הצליחה בטיפול בעבירות נגד אמצעי לחימה במגזר הערבי. על פי הדוח, למרות מאמצי המשטרה למגר את התופעה, שיעור פשעים אלו ממשיך לעלות, גם בקרב נערים וצעירים.
לביקורת מצטרפים גם תושבים, פעילים חברתיים ואישי ציבור ערביים, הטוענים כי ההתייחסות לאלימות בחברה הערבית כעניין פנים-מגזרי, מביאה לפחות פענוחים במקרי האלימות הקשים, וכי החברה הערבית משלמת מחיר יקר על נשק בלתי חוקי שלא נאסף, על אי-אכיפה ואי-הגשת כתבי אישום.
עם זאת, בתגובה לדוח מבקר המדינה טענה המשטרה כי פעילות המשטרה בשנה האחרונה נגד אחזקה, סחר ושימוש באמל”ח, הביאה לתפיסת כמויות נשק חסרות תקדים, בפרט ביישובי המגזר הערבי בישראל ולעלייה ניכרת במעצרים ובהגשת כתבי אישום. כמו כן, בשנים האחרונות פועלת המשטרה ביחד עם המשרד לביטחון הפנים על בסיס תכנית רב שנתית לחיזוק שירותי המשטרה ביישובי החברה הערבית בישראל, בכללם בערים המעורבות. לצד פעילות האכיפה, מבצעת המשטרה פעילות מניעה והסברה במטרה לשנות את נורמות הציות לחוק.
>>להצטרפות לרשימת התפוצה של מקומונט לוד, וקבלת מבזקים בווטסאפ: https://goo.gl/PXsy2U<<
לצד פעילות זאת, קוראת המשטרה להגברת שיתוף הפעולה עם ראשי המגזר הערבי ביישובים הערביים. אין ספק כי מנהיגות מקומית של המגזר הערבי בכל יישוב בישראל, יכולה לסייע במיגור תופעות חברתיות פסולות ואורחות חיים אלימות שפוגעות בחיי אדם, ע”י כך שתוקיע תופעות אלו מעל כל במה ותסמן אותן כשליליות, תוך שיתוף פעולה עם המשטרה כאוכפת חוק ובין ההנהגה שמסמנת את גבולות הגזרה הקהילתיים.
למחרת האירועים בלוד, סייר ראש העיר, עו”ד יאיר רביבו, עם השר לביטחון פנים גלעד ארדן ובכירי משטרת ישראל בהם מפקד המחוז, ניצב עמי אשד, ומפקד המרחב, תת ניצב מוטי אדרעי, ברחבי העיר. “גל הפשיעה הנוכחי הגיע אתמול לצערנו לעיר לוד. זהו אירוע חמור נוסף בשורה של אירועים בחודשים האחרונים: מכיכר המדינה ורחובות ראשיים בתל אביב, דרך ירי על בתי סוהר ועד לאירועי הרצח המצערים”, אמר רביבו.
ראש העיר שוחח ארוכות עם השר לביטחון פנים ועם מפקדי המשטרה על הגברת האכיפה, והתבשר על תגבור כוחות משטרה כדי למנוע את התפשטות הסכסוך בין חמולות. כן שיבח את שיתוף הפעולה ההדוק עם המשטרה. “אנחנו מחזקים את המשטרה במאבקה נגד הפשיעה וקוראים להגביר את איסוף כלי הנשק הבלתי חוקיים כדי להחזיר את השקט לרחובות הערים. נקווה בע”ה שהמשטרה תצליח למגר אותו סופית” הוסיף ראש העיר.