מאיר ניצן, ראש העיר המיתולוגי של ראשון לציון, לשעבר יו”ר הוועדה הקרואה בלוד ואחת הדמויות הציבוריות הבולטות של העשורים האחרונים, הלך השבוע לעולמו. יחד עם המורשת שהשאיר, יש סיפור שלא הרבה מכירים: לצד עשייה ציבורית ארוכת שנים ניצן היה גם אחד האנשים שבלעדיהם אולי לא הייתה קמה ‘תוצרת הארץ’ – תנועת קהילות הצעירים של ישראל.
בקיץ 2011, בעיצומה של המחאה החברתית, הגיע ניצן, אז יו”ר הוועדה הקרואה בלוד, לשדרות רוטשילד בתל אביב יחד עם מנכ”ל העירייה של הוועדה הקרואה יאיר רביבו. ניצן החזיק במגפון והתחיל לקרוא לצעירים לעזוב את תל אביב ולהצטרף אליו ללוד בקריאות של “יוקר המחיה? בואו ללוד!” הצעקה הזאת, שהייתה עבור רבים סמלית ואפילו פולקלוריסטית, הפכה לניצוץ שהבעיר את האש מתחת לתנועת ‘תוצרת הארץ’.


באותה תקופה שר הרווחה והביטחון החברתי לשעבר איציק שמולי, יו”ר התאחדות הסטודנטים דאז, ויובל בדולח, אז ראש המחלקה למעורבות חברתית, החלו לגבש את הרעיון של העברת צעירים מהמרכז לערים בפריפריה. כמה שבועות אחרי שביקר בשדרות רוטשילד הגיעו שמולי ובדולח לפגישה עם מאיר ניצן במטרה להציע לו את הרעיון, ולהפתעתם, ניצן הגיב בשמחה והודיע שהוא רק חיכה להזדמנות, ואותה קריאה ברוטשילד – הייתה אמיתית ורצינית.
“הגענו עם רעיון, והוא אמר לנו ‘אני קראתי לכם’,” מספר בדולח, “הוא חיבק אותנו, נתן תקציב, ליווה אותנו צמוד לאורך כל הדרך, הוא בעצם האבא הראשון של ‘תוצרת הארץ'”.

“משם נולד ‘רילוד’, פרויקט שמביא צעירים לגור בעיר לוד ולעבור מתל אביב ללוד כמענה ליוקר המחיה. לימים ‘רילוד’ התפשט ברחבי הארץ והפך ל’תוצרת הארץ'”, מוסיף שי אילן, מנכ”ל שותף ‘תוצרת הארץ’ – תנועת קהילות הצעירים של ישראל, שמחברת קהילות של צעירים שמאמינים שחיים קהילתיים הם הדרך לשיקום ולחיזוק החברה הישראלית, ומגלה שאת המחאה הוא מצידו זוכר עוד כסטודנט שלקח בה חלק. “הסיפור הזה, של מאיר ניצן והמגפון ברוטשילד בת”א, היה הטריגר להקמת קהילות הסטודנטים שהתפתחו ל’תוצרת הארץ’, אומר אילן.
“מאיר ניצן היה האיש הראשון שאמר כן”, סיכם יובל, “בכל חיי, לא פגשתי מישהו עם ניסיון והבנה של המגזר הציבורי והמוניציפלי שהתקרב אליו. אנחנו זכינו במורה הדרך הכי טוב שאפשר לבקש כשיוצאים למסע של הקמת תוכנית כמו ‘תוצרת הארץ'”.