בעיר לוד, שמתחדשת בשנים האחרונות בכל רובד – חינוך, תחבורה, תשתיות – עדיין קיימת מציאות אחרת, נסתרת מהעין. מאחורי דלתות סגורות של בניינים ותיקים או דירות ישנות, מסתתרים לא אחת סיפורים אישיים קשים, דירות עמוסות בחפצים, תכולות של עשרות שנים – ולעיתים גם מצבים של הזנחה קשה או אגרנות כפייתית. כאן בדיוק נכנס לתמונה תחום שמתברר כחיוני הרבה יותר ממה שנראה במבט ראשון: פינוי דירות מורכבות.
אם בעבר חשבנו שפינוי דירה מסתכם בלהזמין הובלה ולהוציא כמה ספות – הרי שהמציאות שונה לגמרי. בעיר לוד לבדה יש מאות דירות שמחכות לטיפול מקצועי, מהיר ובעיקר – אנושי. דירות שנעזבו, דירות ירושה, דירות שנשכחו או כאלה שהפכו למוקד של מצוקה, זקוקות ליד מכוונת שתדע איך לגשת למשימה הרגישה הזו.

כשכל ארון מספר סיפור
בכל פעם שמבצעים פינוי דירה בלוד, נפתח עולם שלם של זיכרונות. מדובר לרוב בדירות של אנשים מבוגרים שהלכו לעולמם, או אנשים שהתמודדו עם קושי נפשי והפכו עם השנים לאגרנים כפייתיים. בדירות כאלו תמצאו פריטים שאיש לא העז לגעת בהם עשרות שנים – קלסרים מהשירות הצבאי, בובות ישנות, קופסאות שימורים מימי מלחמת המפרץ, ולעיתים גם פסולת שנאגרה והוזנחה לאורך זמן.
תושבת לוד, רחלי, מספרת: “אמא שלי הייתה אלמנה שנים רבות. לא זרקנו כלום. כשהיא נפטרה, נכנסנו לדירה ולא ידענו מאיפה להתחיל. כל דבר היה ספוג בזיכרונות, אבל גם באבק, בריח כבד, בעובש. לא יכולנו להתמודד עם זה לבד.”
המקצוענים של התחום: שי פינוי דירה
כאן נכנס לתמונה שי פינוי דירה, אחת החברות הבולטות בארץ בטיפול במצבים מן הסוג הזה. החברה, שפועלת בכל רחבי הארץ כולל לוד והסביבה, מתמחה בפינוי תכולת דירות מוזנחות, ירושות, מקרים של אגרנות כפייתית ואף דירות שעברו נזקי מים או שריפה.
בשונה משירותי הובלה רגילים, שי פינוי דירות מציעים שירות מקיף – מהגעה עם צוות מיומן, דרך מיון התכולה, אריזה מקצועית, הפינוי עצמו, ועד ניקיון יסודי ולעיתים גם חיטוי וסיוד. אחד הדגשים הבולטים של החברה הוא יחס אנושי: כל פעולה נעשית בכבוד, מתוך הבנה שמדובר בחיים שלמים שנארזו בתוך חדרים קטנים.

“הגענו לדירה בלב שכונת רמת אשכול”, מספר שי, מייסד החברה. “שלוש קומות בלי מעלית, דירה קטנה ועמוסה. הדייר היה אספן כפייתי, בן 78, שהועבר לבית אבות. תוך שלושה ימים פינינו, ניקינו, השארנו דירה שניתן לשפץ ולמכור.”
לא רק ניקיון – גם שיקום נפשי וחברתי
היבט נוסף ולא פחות חשוב הוא הצד הרגשי. תהליך פינוי דירה בלוד – ובכלל – כרוך לעיתים בפירוק של שנים של הדחקה. יש מקרים בהם הפינוי מהווה סגירת מעגל, או התחלה חדשה. יש דיירים שחיים שנים בדירות מחניקות, ולא מסוגלים לעשות את הצעד הראשון לבדם.
המשפחות שמביאות את המקרה לידיעת הרשויות, או פונות ישירות לשי פינוי דירה, מדווחות לא רק על שינוי פיזי בדירה – אלא על שינוי ממשי בתחושת ההקלה. פתאום יש אוויר, אור, ניקיון. יש אפשרות להתחיל מחדש.
עיר בתנופה – ואתגרים שדורשים מענה
לוד של היום שונה מאוד מלוד של לפני עשור. הקמת שכונות חדשות כמו נופי בן שמן, פרויקטים של פינוי-בינוי והתחדשות עירונית – כולם משנים את פני העיר. אבל במקביל לתנופה, יש גם את “העיר הישנה” – ואת האתגרים שהיא מביאה עמה. במיוחד בריכוזי אוכלוסייה מבוגרת, עולים ותיקים, אנשים עם קושי כלכלי או רגשי.
לכן, לצד השאיפה לעיר נקייה, מתפתחת ומחודשת – יש חשיבות גם ליכולת לטפל במורכבויות אנושיות. כאן בדיוק משתלב התחום של פינוי דירות מוזנחות בלוד – לא רק כאקט טכני, אלא כפעולה שמשנה חיים.

מה חשוב לדעת לפני שפונים לשירות?
- הכנה מוקדמת: כדאי להכין מראש את מסמכי הבעלות, מידע על תכולה חשובה, ולדעת אם יש צורך לשמר או לתעד פריטים מסוימים.
- ליווי רגשי: במיוחד כשמדובר בדירות של קרובי משפחה שנפטרו, או דירות ירושה – חשוב לאפשר לדיירים/יורשים זמן לעיבוד התהליך.
- בדיקת רישוי וביטוחים: וודאו שהחברה פועלת כחוק, עם צוות מבוטח ומוסמך. שי פינוי דירה, לדוגמה, מצוידים בכל האישורים הדרושים.
- אפשרות לתרומה או מחזור: לא כל תכולה חייבת להיזרק. ניתן לתרום רהיטים במצב טוב, להעביר ספרים, צעצועים או בגדים לעמותות.
לסיכום: לא הכל צריך להישאר מאחור
לוד היא עיר עם מורכבות, עומק, עבר והווה חיים זה לצד זה. פינוי דירות אינו רק אקט של הזזה – הוא חלק מתהליך של שיקום, של ניקוי פיזי ורגשי, של אפשרות לצמיחה.
המשפט ששומעים הכי הרבה אחרי פינוי מוצלח?
“למה חיכינו כל כך הרבה זמן?”
אז אם אתם מכירים מקרה בלוד שדורש טיפול – אל תישארו לבד. יש מי שיכול לעזור. שי פינוי דירה, עם הניסיון, הכלים והלב – כאן בדיוק בשביל זה.