הוועדה המחוזית מרכז החליטה לאמץ מסמך מדיניות עדכני למרכז עירוני חדש ברמלה. המרכז העירוני כולל 1,250 יחידות דיור, שטחי משרדים, תעסוקה ומסחר בהיקף של 125,000 מ”ר, כ-18 דונם שטחי ציבור וכ-30 דונם שטחים פתוחים. בנוסף, כולל המסמך הוראות שימור של המבנים היסטוריים בעיר בהם לשכת ראש העיר ומצודת הטיגרט של משטרת רמלה.
הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז, החליטה לאמץ את מסמך המדיניות העדכני למרכז עירוני חדש ברמלה שקודם ע”י העירייה.
שטח התכנית הינו כ-120 דונם והיא ממוקמת במשולש הרחובות הרצל, ויצמן ודני מס, בהם מצויים מבנים כמו לשכת ראש העיר, משטרת ישראל, היכל התרבות, הספרייה העירונית ובית משפט השלום.
המדיניות החדשה תאפשר להחליף את התכנית משנת 1994 המתירה הקמת 450 יחידות דיור, כ-9,700 מ”ר מסחר, וכ-20,000 מ”ר משרדים ותעסוקה. למרות חלוף השנים ומיקומו בלב העיר המתחם נמצא בתת ניצול של הפוטנציאל התכנוני שטמון בו. הבינוי הקיים בעיקר חד קומתי וישנם מספר מגרשים ריקים שלא מומשו.
המדיניות החדשה מאפשרת הגדלת כמות יח”ד לכ-1,250, והגדלת שטחי משרדים, מסחר התעסוקה עד ל-125,000 מ”ר. כמו כן יתאפשרו שימושים של מלונאות ומבני ציבור נוספים.
לאור הקרבה למערכות הסעת המונים (מטרו, רכבת ורכבת קלה) אחוזי הבניה המוצעים נעים בין 400% ל-500%, כאשר הצפיפות הגבוהה הינה לאורך הרחובות הראשיים. הבינוי המוצע יהיה מרקמי מלווה רחוב בגובה בין 6-10 קומות בשילוב בניה נקודתית בגובה של 12-15 קומות. גבהי הבניה כוללים קומת קרקע כפולה המיועדת למסחר.
הכנת המסמך לוותה ע”י לשכת התכנון ובמסגרתו נבחנו היבטי התחבורה, הכלכלה צרכי הציבור. במתחם ישנם כ-18 דונם המיועדים למבני ציבור, ובתחום התכנית דרוש גם בית ספר יסודי. לפיכך נקבע כי להשלמת המענה הפרוגרמתי יש להקצות 4-5 מ”ר עבור כל יחידת דיור במגרשים הסחירים. המתחם יכלול מערך של שטחים פתוחים בהיקף של כ-30 דונם, ובנוסף לכך נקבע במסמך כי על כל יח”ד מתוכננת יש לתכנן 3 מ”ר שצ”פ.
במתחם קיימים 4 מבנים הסטורים ראויים לשימור בהם לשכת ראש העיר, מצודת הטיגרט שבמשטרה, ובית כנסת, ולכן הוכנסו הוראות הנוגעות להיבטי השימור לעת הכנת תכנית מפורטת.
בהיבט התחבורתי, נקבעה מדיניות ליצירת מערך דרכים מקומי חדש שיחבר בין הרחובות הרצל, ויצמן ודני מס. רחוב מקומי ברוחב של כ- 18 מ’ הכולל מדרכות רחבות ושביל אופניים, מדרחוב מסחרי ברוחב של 22 מ’ ושבילים מקשרים. הושם דגש ייחודי על יצירת קישוריות להולכי רגל במתחם, סומנו שבילים ונקבע כי המרחק בין מעברי הולכי הרגל לא יעלה על 150 מ’. מרבית המתחם מצוי בתחום השפעה של 300 מ’ מתחנת רק”ל ותחנת מטרו שמתוכננת על רח’ ויצמן/בר אילן.
מתכנן מחוז מרכז, גיא קפלן, ציין כי “המסמך נערך ע”י הצוות המקצועי של הרשות המקומית ומהווה תשתית תכנונית להמשך התפתחותה של רמלה, תוך חיזוק העירוניות המתחדשת באזור אשר תהווה דוגמא להמשך תכנון ההתחדשות העירונית ברמלה. המסמך יקדם רובע עירוני חי ותוסס במרכז העיר, הכולל שימושים מעורבים, ויתמרץ את מימוש הפוטנציאל לפיתוח ע”י משיכת אוכלוסייה חדשה, משרדים ועסקים חדשים. מדיניות זו תמומש באמצעות תכניות מפורטות אשר ניתן להגיש גם לכל מתחם בנפרד”.
התוכנית נערכה ע”י צוות התכנון של עיריית רמלה בראשות מהנדסת העיר ז’אנה סולוביצ’ק ואדריכל העיר העיר שראל וינקלר בשיתוף עם לשכת התכנון מחוז מרכז.